Životní prostředí a obnova krajiny

  • Nedovolíme, aby se opět do Karviné koncentrovaly nové zdroje znečištění ovzduší, půdy i vody. Zastáváme názor, že v Karviné už pro další komín není místo. Nepodporujeme proto ani projekt multipalivového kotle na odpady v podobě tuhých alternativních paliv (TAP), kde by se mělo pálit 150 tisíc tun odpadu ročně, zatímco Karviná vyprodukuje ročně pouze 15 tisíc.

  • Budeme prosazovat přírodě blízké rekultivace. Budeme se snažit zabránit dalším nákladným technickým rekultivacím, které pohornickou krajinu spíše ještě více devastují a stojí spousty peněz. Chceme dát prostor sukcesi a zachovat lokality, kde už se příroda s následky těžby popasovala po svém a vytvořila zde hodnotné biotopy.

  • Podpoříme obnovitelné zdroje, decentralizaci a komunitní energetiku, abychom zajistili našim občanům co nejčistší a zároveň co nejlevnější energie. Necháme provést analýzu možnosti využívat odpadní teplo z čističky odpadních vod a vystavět bioplynovou stanicie. Poskytneme obyvatelům bezúročné půjčky na pořízení obnovitelných zdrojů energie tak, aby byli schopni předfinancovat jejich pořízení v rámci programu Zelená úsporám. Veřejné budovy v majetku města musí jít příkladem, ověříme maximální využití moderních způsobů úspory energií a také použití smart grids.

  • Zaměříme se na rozvoj moderního ekologického zemědělství a vinařství, zejména formou vybudování Těšínské vinařské stezky, která navazuje na vinohrady v polské části Těšínského Slezska. Prověříme možnosti výstavby velkokapacitních skleníků po vzoru lutyňské farmy Bezdínek a aquaponie.

  • Budeme věnovat větší péči a pozornost městské zeleni. Budeme budovat květinové a keřové patro, místo neustálého vysazování jednoletých květin se zaměříme na luční trávníky, květnaté louky a trvalkové záhony tam, kde je to po konzultaci s odborníky vhodné. Vytvoříme dotační program pro lidi, kteří se starají o předzahrádky u bytových domů a podpoříme vznik komunitních zahrad.

  • Veřejná prostranství nesmí být plná betonu jako se to stalo na náměstí u Permonu, ale naopak plná zeleně, pak je nebudeme muset s vysokými náklady zavlažovat a ochlazovat. U každé stavby z městské kasy budeme dbát na maximální využití prvků modrozelené infrastruktury a doporučení z Adaptační strategie na změnu klimatu.

  • Chceme odkanalizovat všechny části Karviné včetně Starého města a Fryštátu.

  • Zavedeme zpátky poplatek za odpad, ale zajistíme chytrý a moderní způsob nakládání s odpady včetně výstavby zapuštěných velkokapacitních kontejnerů, reuse centra a zajištění maximální míry recyklace.

  • Obnovíme kastrační program pro kočky, podpoříme vznik kočičího útulku a zlepšíme chod útulku pro psy.