Bydlení a životní úroveň

  • Postavíme za dvě volební období 100 nových moderních městských bytů s regulovaným nájmem. Nabídneme startovací byty pro mladé i nové rezidenční bydlení s nebytovými prostory, garážemi, terasami a společnými prostory místo aktuálního dotování výstavby rodinných domů. Mohlo by se jednat o lokalitu, kde stával Kosmos a dále také vybouranou čtvrť v Karviné - Novém Městě, případně přestavbu budovy Polikliniky, finančního úřadu či školy na ulici Žižkova. Připravíme koncepci rozvoje bydlení. Náš ministr Ivan Bartoš vypsal na Ministerstvu pro místní rozvoj dotace, které obcím umožňují zrekonstruovat bytové i nebytové prostory. Tyto prostředky využijeme v maximální možné míře tak, že byty budou v budoucnu sloužit všem obyvatelům obce. S Ministerstvem pro místní rozvoj budeme navíc dál aktivně spolupracovat na přípravě takové legislativy, která podpoří kompetence obcí v zajišťování nabídek bydlení. Obce si tak budou moci řešit svou bytovou situaci dle potřeb místních.

  • Nabídneme nové městské nebytové prostory města s nízkými nájmy, abychom konkurovali drahým prostorám, tím podpoříme rozvoj malého a středního podnikání.

  • Chceme těžký průmysl průmyslových gigantů nahradit cestovním ruchem, lázeňstvím, službami a řemesly. Proměníme areál Koníren na základě průzkumu potřeb obyvatel, ve spolupráci s Lázněmi Darkov vytvoříme koncepci rozvoje lázeňství a turistického ruchu. Vytvoříme řemeslný inkubátor, kde si budou moci zruční řemeslníci vypůjčit nářadí, využít sdílenou dílnu, pomoc s účetnictvím i marketingem

  • Vrátíme pohornickou krajinu lidem - nechceme peníze na transformaci utrácet pouze za megalomanské projekty, které si průměrný obyvatel Karviné dovolí maximálně jednou ročně. Chceme pohornickou krajinu vrátit lidem a umožnit zde trávit volný čas v přírodě a hezkém prostředí. Chceme propojit lokalitu Karvinského moře se zaniklou částí Karviná- Doly. Vybudovat stezky pro pěší, cyklostezky, rozšířenou realitu připomínající osud staré Karviné, přírodní atrakce pro děti i dospělé, glamping, griloviště, jóga pointy a velké relaxační zóny, kde si budou moci obyvatelé města zajít kdykoliv o víkendu či po práci a nebudou muset platit vysoké vstupné. Samozřejmě také zajistit doprovodné služby jako jsou infotabule, stánky s občerstvením atd.

  • Nechceme zapomenout na naši hornickou minulost, ale proměnit ji v příležitost a zapsat Starou Karvinou do UNESCO, což je jedním z cílů aktualizovaného strategického plánu rozvoje města. Na hornictví vystavíme udržitelný cestovní ruch s vysokou přidanou hodnotou a respektem ke krajině, lidem i tradici. Budeme se snažit o zachování a renovaci dolu ČSA jako jedinečné industriální památky nadnárodního významu a turistické atrakce.

  • Postavíme se čelem k dlouho přehlíženým sociálním problémům města. Za ty považujeme zejména pracující chudobu, kdy ani zaměstnaní lidé (především samoživitelky/samoživitelé) ze svého příjmu nepokryjí základní potřeby. Dále nedostupné bydlení dané vysokými nájmy a striktními kritérii u Heimstadenu, závislosti na drogách, alkoholu i hazardu, kriminalitu a vysoký počet dětí, které nedokončí ani základní školu (což je aktuálně v Karviné každé desáté dítě).

  • Rozšíříme nabídku alternativního vzdělávání v mateřských i základních školách a zajistíme do škol sociální pedagogy a psychology, kteří dětem pomohou řešit problémové situace doma i v rodině.

  • Zavedeme v Karviné nástroj zvaný Místní agenda 21. Místní Agenda 21 (MA21) představuje nástroj pro zavádění udržitelného rozvoje na místní a regionální úrovni. Místní Agenda 21 je proces, který prostřednictvím zkvalitňování správy věcí veřejných, strategického plánování a řízení a zapojování veřejnosti zvyšuje kvalitu života ve všech jeho aspektech.