Karvinští zastupitelé díky návrhu Pirátů a Starostů v lednu rozhodnou o finanční pomoci místním podnikatelům

Karviná, 8. prosince 2020 – Až 50 tisíc korun by mohli od města získat podnikatelé, kteří mají sídlo a provozovnu v Karviné. O vyhlášení podpůrného programu budou na návrh Zuzany Klusové (Piráti) a Petra Letochy (STAN) karvinští zastupitelé rozhodovat v lednu, mezitím předložený návrh projedná Rada města. Primátor Jan Wolf to potvrdil na včerejším zasedání zastupitelstva.

<hr />

Jednorázová pomoc ve formě daru ve výši od 30 do 50 000 korun má být po vzoru Ostravy určena místním podnikatelům a živnostníkům, kteří v důsledku krizových opatření vlády kvůli pandemii nemoci COVID-19 museli přerušit svou činnost. V Piráty a Starosty připraveném návrhu mají být na tuto pomoc drobným podnikatelům vyčleněny v rozpočtu alespoň 4 miliony korun. Výše pomoci má být určena následovně:

1. 30 000 Kč žadatelům s příjmy do 6 mil. Kč/rok případně i podnikatelům přesahujícím tento limit, kteří však nedoloží své daňové přiznání, viz dále,

2. 40 000 Kč žadatelům s příjmy přesahujícími 6 mil. Kč/ rok až do 12 mil. Kč/rok, pokud doloží kopii svého daňového přiznání za rok 2019 nebo 2018 včetně jeho příloh, které uvedenou skutečnost bude prokazovat,

3. 50 000 Kč žadatelům s příjmy přesahujícími 12 mil. Kč/rok, pokud doloží kopii svého daňového přiznání za rok 2019 nebo 2018 včetně jeho příloh, které uvedenou skutečnost bude prokazovat.

„Podle nás by město mělo pomoci podnikatelům, kteří teď finanční injekci nutně potřebují. Obracejí se na mě živnostníci, kteří jsou v tuto chvíli v opravdu těžké situaci a bez pomoci už další vlnu uzavírání prostě nezvládnou. Karviná přitom už dříve v rozpočtu vyčlenila 20 milionu právě na pomoc a náklady spojené s koronakrizí. Použít pětinu této částky na podporu malého a středního podnikání mi přijde smysluplné,“

říká předkladatel návrhu Petr Letocha.

„Účelem pomoci je udržet zaměstnanost a vyslat jasnou zprávu místním podnikatelům, že na ně město nezapomnělo a že jim v těžkých chvílích pomůže. Inspirovali jsme se Ostravou, která podnikatelům poskytovala neúčelové dary už v první vlně. Forma daru místo dotačního titulu je zvolena proto, že zásadně snižuje administrativu jak na straně žadatelů, tak úřadu, který musí žádosti posuzovat. Pomoc je nenároková,“

doplňuje Zuzana Klusová.

Město Karviná již odpustilo podnikatelům nájem v nebytových prostorech města a příspěvkových organizací. Mimořádnou dotací pomohlo také místním sportovním klubům a kultuře.

Získávat teplo z odpadu je lákavé, ale ne nejlepší řešení pro Karvinsko

Ostrava, 27. července 2022 – Co s odpady? Česko stojí na rozcestí. Stojí na něm už mnoho let a stále otálí. Jak už to tak bývá, všechno zlé je ale k něčemu dobré. Několikrát odložený termín konce skládkování a chybějící odpadová legislativa nám daly prostor podívat se pozorně na vývoj v okolních zemích, analyzovat ho, vyvarovat se chyb a nyní investovat do technologií, které nás skutečně posunou dopředu. Přála bych si, abychom místo pohodlných řešení hledali pro Karvinsko to skutečně nejlepší. Oblast, která má trvale zhoršené životní prostředí a spoustu ekologických zátěží, to ke skutečnému zlepšení potřebuje. Společnost Veolia plánuje v Karviné vystavět multipalivový kotel o kapacitě 150 tisíc tun odpadu ve formě TAP s možností přidání biomasy. Jaká rizika to přinese, je fluidní kotel skutečně to nejlepší? Obávám se, že pro Karvinou ne.

Piráti k teplárenské kauze Havířova: Nechme ENVEZ posoudit odborníky a smlouvu ministerstvem

Ostrava, 17. února 2022 – Havířovem dál zmítají obavy ohledně budoucnosti vytápění. Piráti reagují na znepokojení veřejnosti a chtějí se kvůli ENVEZ obrátit na ministerstvo vnitra a Moravskoslezské energetické centrum. Primátor podle nich mlží, když tvrdí, že neplánují stavět 19 plynových kotelen s komíny ve městě. Město si už v roce 2020 zadalo zpracování studie u Vysoké školy báňské za 100 tisíc korun. Ta jasně hovoří o plynových kotelnách. Totéž zaznělo ze strany vedení města také na podzmním semináři pro zastupitele.